Re: silány – Válasz Dr. Vas Istvánnak

Egy dologban mindenképpen igaza van. Cikkemet valóban nem azzal a céllal írtam, hogy a kormánypárti olvasók felé érveljek a népszavazással magával kapcsolatban, inkább az ellenzékiek reakcióról szóló vitájába beszálló rövid eszmefuttatás volt. Ennek az oka, hogy a kormánypárt döntéshozóit, és a velük szimpatizálókat elég nehéz elérni, előbbit azért, mert nem túlságosan érdekli a velük nem föltétlenül egyetértők véleménye, utóbbit azért, mert sajnos nem, vagy csak a nagyon kontraszelektíven szűrt kormánysajtót olvassák.

Mindezek ellenére természetesen röviden reagálnék az Ön által felvetettekre.

1. Miért érzem illegitimnek már a „népszavazás” kiírását is? Nos, egy magukra szabott választási törvény után megválasztott kétharmad által folyamatosan leépített demokratikus intézmények és egy kiépülő kezdeti autokrácia mellett egy, ezáltal a kormányzat által kiírt népszavazás szerintem nyugodtan tekinthető illegitimnek, főképp, hogy mindeközben más, fontos kérdésekről tervezett ellenzéki és/vagy civil népszavazásokat jogi ügyeskedésekkel és/vagy kopasz verőemberekkel akadályoznak meg.

2. Miért érzem valótlannak magát a kérdést, amiről szavaznunk kell(ene)?

Nos, először is a megfogalmazás. Talán ahhoz tudnám hasonlítani, mintha a valószínűleg Ön által sem kedvelt MSZP regnálása idején valahogy így írta ki a határon túli magyarokról szóló referendumot: „Akarja-e 23 millió román munkavállaló betelepítését Magyarországra?” – a kérdés manipulatív, mesterkélten eltorzított, hogy az magában hordozza az arra elvárt választ is.

Ám ha nem is ilyen propagandaszerű lenne a kérdés megfogalmazása, akkor is gyakorlatilag arról van szó, hogy Orbán Viktor és illetve ismeretlen és kevésbé ismeretlen tanácsadói) kitalálták, hogy márpedig mi magyarok most ezt a „nem akarunk bevándorlókat” vonalat erőltetjük az EU-ban. Addig is tetszeleghetünk a nemzetmegmentő szerepében, ráadásul, ha ezt az országban zajló idegenellenes gyűlöletkeltéssel (ld.: kék plakátok) párosítjuk, akkor emiatt még ránk is szavaznak, és mindeközben nem a gigaméreteket öltő korrupcióval, a lassan tönkre menő egészségüggyel, a szétvert oktatással, a tarthatatlan bérekkel, stb. foglalkozik a közvélemény. Ez bejött, néphülyítésből csillagos ötös. Csakhogy kiírni népszavazást arról, hogy részt vegyünk-e egy az EU egészét érintő közös probléma megoldásában, természetesen azt sugallva, hogy ne, közben a közös forrásokra mindvégig igényt tartva elég álságos dolog.

A menedékkérőket, liberálisokat, Öntől eltérően gondolkodókat prekoncepciózus, sokszor hallott módon bíráló mondataira nem reagálnék, talán a menedékkérők által elkövetett bűncselekményekről annyit, hogy itt, a Délmagyarországban bizonyosan olvasott a februári szegedi gyilkosságról, amit egy szegedi férfi követett el. Nos, itt Szegeden rengetegen vagyunk szegediek, – ha a „minden menekült bűnöző” – kollektivizáló logikát követi, remélem, nem fél a szegediektől…

Érdekes azonban, közben sokat gondolkodtam, hogy miután jelenleg Orbánék lépéselőnyben vannak, mivel lehetne nem adni alájuk a lovat – és ez már elsősorban nem Önnek szól, hanem a kedves Olvasóknak -, és elképzelhető, hogy megváltoztatom véleményem addig, és az érvénytelen szavazat mellett döntök. A kérdés ugye az, hogy számít-e a „népszavazás” érvényessége. Sokak szerint nem, hiszen lényegében a kormány kommunikációjával ellentétben nem lesz közjogi következménye a referendumnak, mások szerint azért ez prppaganda szempontjából fontos számukra. Mindenképpen ezt mérlegelve fogok dönteni.

A cikk a Délmagyarország olvasói rovatában megjelent Mi a baj a népszavazás bojkottjával? című cikkemre megjelent válaszra adott reakció, Vas úr cikkét azonban sajnos nem tudom linkelni, az a lap 08. 19-i számában olvasgató, a 13. oldalon,

Ha érdeklik a hasonló cikkek, kövesse Facebook-oldalunkat!Tarnay Kristóf Ábel adatlap-képe

Tarnay Kristóf Ábel

Politikafüggő szabadságmániás, akinek két állapota ismert: pörög, vagy alszik, bár utóbbi egyre ritkább...

You may also like...