Push

“Most töröltem ki a TV2 Live appot, mert vagy 4 értesítés jött egymás után, hogy nézzem este az Édes Életet…” 

(emTV.hu Facebook-oldala)

Még mielőtt valaki is félreértene a címből, és a chipshez hasonlóan félig üres női alsó ruházatra gondolna, most a push üzenetekről lesz szó. Tudjátok, azok a kis izék, amiket a telefon küldözget, hogy kénye-kedve szerint pattogtathassa a felhasználót mint az akciós teszkós gumilasztit, ha hagyjuk.

A dolog ugye azzal kezdődik, hogy az ember egy új telefont vesz, akkor amit hazaér és Wi-Fi-ellátott területre lép, azonnal a havi átlagos net keret kétszáz százalékát egy nap alatt lepörgetve elkezd letölteni. Mert ugye a telefonon kvázi az alap alkalmazások, és olyan soha meg nem nyitott applikációk, mint a Részvények (aki tőzsdézni akar, BlackBerry-t vegyen, ne iPhone-t) szinte mindent le kell tölteni rá.

Nos, ilyenkor minden progi előáll a maga listájával, kinek mi kell: ez csak netet akar, ez már a lakóhelyemet is akarja tudni, amaz meg már az életcéljaimat is adatbázisban vezetné. Azonban egyben közösek, mielőtt használod őket, mindnek meg kell engedjed, hogy zaklasson téged. Bármikor. Bárhol. (Az alvó mód ilyenkor kötelezően ajánlott a magamfajta paranoidoknak, akik nem merik kikapcsolni, mert akkor tuti nem ébreszt, és ezt eddig csak totál KO lemerült állapotban sikerült kipróbálni valami egészen meglepő módon negatív eredménnyel zárulván.)

Szóval zaklat. Először még csak azt hiszi az ember, hogy csak a Facebook értesítésekkel, a Google+ trendjeivel vagy mi a rákkal, miszerint már megint találtak valami földöntúli gyíkembert Amerikában Pataky Attila orosz alteregói, hogy a nemtomki mit említett a Twitteren, estébé.

Aztán meg jön a többi. Miszerint Timi 17 éves, éppen online, és még nem beszéltünk, de itt az ideje. Egy másikukat Rékának hívják, és meg is kérdezi Push üzenet formájában, hogy tetszik-e, amelyre név alapján nyilvánvalóan nem tudok felelni, így a kérdés minden kétséget kizáróan költői.

Utána ugye a híroldalak. Ezt persze érdemes figyelni. Bár kissé idegesítőnek tűnhet, mikor egy-egy fontosabb (/”fontosabb”) hírt öt-tíz híroldal félperces késésekkel magyarul és angolul egymás után hoz le, de ilyenkor el lehet ugye kezdeni gondolkodni. Mi volt az a fél perc a New York Times, a 24.hu, az Index és a Bors Online meg még nemtomki között? Az alatt ápdétolt a windóz, töltött be a wördpressz, vagy csak símán a kolléga kiment sörért, esetleg effelé lassabb a net, persze, mi ebben is le vagyunk maradva, a szovjeteknek oroszoknak sem atomerőműveket kellene építeni ide, hanem mobil- és Wi-Fi-antennákat, de abból sokat.

Az örök kedvencem azonban az időjárás. Megpróbálom bankkártya-reklám stílusban előadni. Az érzés, mikor már szarrá ázott a fél utca, már dörög az ég, és mindent lekapcsoltatok, mert ugyan már kábeltévé van, a család ezt még a műholdas adás idejéről megszokta, és ekkor egy váratlan, rendkívüli pillanatban megpittyen a mobilod, és az Időkép jelez, hogy “Vihar a közelben.” – felbecsülhetetlen. És persze egyúttal nyugtató is, hogy igen, mostmár hivatalosan is esik, és a meteorológia szerint is dörög, nem őrültél meg, nem valami posztapokaliptikus vízió közepén fetrengsz, hanem igen, tényleg vihar van.

Aztán lemerül a telefonod. és öt percig nyugi van.

Ha érdeklik a hasonló cikkek, kövesse Facebook-oldalunkat!Tarnay Kristóf Ábel adatlap-képe

Tarnay Kristóf Ábel

Politikafüggő szabadságmániás, akinek két állapota ismert: pörög, vagy alszik, bár utóbbi egyre ritkább...

You may also like...

  • dani

    Van benne igazság, de speciel a windóz fónon ki lehet kapcsolni az értesítéseket, és rendesen meg lehet válogatni hogy kinek miféle jogokat adsz az eszközödön. Mellesleg én magam is elég paranoid vagyok hasonló kérdésekben, de azokat az állításokat mikszerint “a windóz 10 és a windóz fón kémkedik utánunk” azért tartom alaptalannak, mivel ha a mikroszoftnak több millió felhasználója van akkor egyszerűen nincs kapacitásuk arra hogy mindenkinek az adatait monitorozzák, mindössze a hirdetések optimalizálására kellenek, ugyanakkor aláírom, hogy a tartózkodási hely IDŐSZAKOS LEKÉRDEZGETÉSÉVEL és 3.féltől származó alkalmazásoknak való kiadásával meglehetősen nagy biztonsági rést nyitnak.