Miért kell ingyenesnek lennie az első nyelvvizsga megszerzésének?

Egyrészről, mert a felsőoktatási jelentkezés feltétele lesz, a kormány legfőbb ellenérvét pedig pont saját törvénye teszi lehetetlenné.

A Független Diákparlament tavaszi plenáris üléséről hazaérkezvén írom ezt a rövid blogposztot, lesz beszámoló is, most azonban néhány ott elhangzott javaslatot érintenék csupán, ugyanis a köztük lévő összefüggésekre szeretnék rámutatni.

2020-től az egyetemi és főiskolai jelentkezés feltétele lesz a középfokú nyelvvizsga megszerzése, ami egyfelől legalább kiküszöböli azt az ex lex állapotot ami akkor áll be, amikor egy egyetemista azért nem kapja meg diplomáját, mert ezzel nem rendelkezik. Azonban ez azoknak, akik nem tudnak anyagilag kifizetni magánórákat, nem lehetséges.

A kormányzat, illetve az Emmi a Független Diákparlament tavalyi javaslatcsomagjában az ingyenességre vonatkozó kérésre (nem írok követelést, mert mi szeretnénk tárgyalni, de a kormány szerintem leginkább csak saját magával akar) azzal reagált, hogy az emelt szintű idegennyelv érettségi ad középfokút. Igen. Csakhogy vannak olyan szakok, ahová 2-3 tárgyból is kell emeltezni, amely mellett még nyelvből is tenni (magántanár nélkül) gyakorlatilag szintén nem megy.

Menne viszont, ha a kormány nem szüntette volna meg az előre hozott érettségiket. Vannak ugyanis olyan tantárgyak, amelyeket csak 2-3 évig tanulunk, ezekből amikor előre lehetett tenni (nem két év után, ami alatt csaj felejt az ember ugyebár), és utána lehetne 12.-ben más tárgyakra – köztük az egyik idegennyelvre – koncentrálni. Egyedül informatikából és nyelvből (rejtély, mi a közös a kettőben, hogy épp ezeket választották, talán ezek hangzottak olyan modernül vagy éppen veszélyesnek kivándorlás szempontjából) tehető – a nyelv itt akár kapóra is jönne, a gond csak az, hogy még a haladó csoportba kerülőknek is az nagyon négy éves anyag. Két vagy három év után előre hozva emeltezni ismét csak magánórák vétele után megy.

Ezért kell(ene) a kormánynak ingyenessé tenni az első (középfokú) nyelvvizsga letételét vagy visszaállítani az előrehozott érettségi lehetőségét. De a leginkább mindkettőt.

Címlapkép: Jessica Keating Photography (Flickr)

Ha érdeklik a hasonló cikkek, kövesse Facebook-oldalunkat!Tarnay Kristóf Ábel adatlap-képe

Tarnay Kristóf Ábel

Politikafüggő szabadságmániás, akinek két állapota ismert: pörög, vagy alszik, bár utóbbi egyre ritkább...

You may also like...