Csalódás

Fotó: Ónodi Bálint

Fotó: Ónodi Bálint

Még a menekültválság kezdetén került ki a közösségi médiába egy kiírás, miszerint az illető “megköszönte” a menekülteknek, hogy nekik hála megtudta, hogy melyik ismerőse mennyire hülye.

Nos, a kérdés valóban a megvezethetőség, a szűklátókörűség és persze a komplexusos gyűlölet indikátora lett, azóta nekem is sajnos elég sok emberben kellett csalódnom. Egyrészről az ismerősök közül hamar kiderült, ki hogy gondolkodik, de ez pár emberen kívül nagy meglepetést nem okozott.

Aztán elkezdtek egyes ismert emberekről is kiderülni, hogy mi a véleményük erről. Közülük is a legfontosabb most Böjte Csaba, akiről kisgyermek korom óta számos jót hallottam, hogyan fogadta be a dévai árvákat, még gyűjtöttünk is nekik, ott mosolygott a fotókon. Később megtaláltam képét a Hatvannégy Vármegye IM tagjaival, majd nemrég sajnos ő is jelentette, hogy beállt a gyűlöletkampányba, és nemmel fog szavazni. Egy mellette álló ismerősöm úgy érvelt, hogy azért, mert ő nem gyűlöl, hanem okosan szeret (!!), na persze. Nem tudom, mi motiválta, hogy beálljon emögé a kamu uszító hisztériakeltésbe egy nem is létező intézmény ellen, de nem hiszem, hogy tudatlanságból tette, és tényleg azt hiszi, hogy van “betelepítési kvóta”. Bár én már nem tudom, mit tegyek. A hazai egyházban már korábban is csalódnom kellett, de most konkrét általam gyerekkor óta nagyra tartott személyben is, és ez nagyon fáj. Dühös vagyok, és csalódott. Igazából miatta született meg nagyrészt ez a poszt is (ezt igértem az előzőben).

Azért az pár napja eszembe jutott, hogy ha Merkel képviselte volna az elég struccpolitika “nem engedünk be senkit, menjenek ahová akarnak”, és Orbán állt volna be egy “válogassuk meg, de engedjük be, akit kell” jelszó mögé, és nem a gyűlöletbe, és a ködösítésbe, hanem az emberek korrekt tájékoztatásába, és a tévhitek eloszlatásába öltek volna annyi kormányzati milliárdot, mint most a gyűlöletkeltő kampányukba, akkor mennyire nyugodt és békés hely lehetne ez az ország.

Ja, és még egy gondolat. Sokan elmennek amellett, hogy a Fidesz nem kis öntudattal “nemzeti ügynek”, “Európa sorskérdésének”, meg hasonlóknak nevezi a migrációs válságot, és pl. az arról szóló kamu népszavazást. Nos, nem tudom, elemezték-e annak idején a netadós tüntetések sikerét a Fideszben, de simán el tudom képzelni. Ugyanis miről van szó? A jelenlegi hatalomnak az jó, ha az átlag ember (akinek a többség szerint igaza van), nem foglalkozik politikával, és megveti az egészet, mert akkor nem nagyon akar beleszólni, nem nagyon tiltakozik, nem is nagyon gondolkodik közéleti dolgokról. Ugyanakkor valahogy még is meg kell magukat választatniuk valahogyan, így gyakorlatilag – és itt térnék vissza a netadóra, mert ha elsőre abszurd is, a kettő lélektanilag sokban megegyezik – egyszerűen azt sikerült elérniük, hogy az emberek

úgy foglalkoznak a kérdéssel, és foglalnak állást a kérdésben, hogy azt nem tekintik politizálásnak.

Így mentek ki apolitikus emberek a netadó ellen tüntetni, mert ők kérem szarnak aztán az egészre, de ezt már ne, és most sikerült ezt az “erőt” a kormánynak maga mellé állítania. Érdemes megfigyelni a migrációval kapcsolatban az “én nem politizálok, de…” kezdetű mondatok, amelyek általában azzal végződnek, hogy ha nem x-elem be a nemet a nem létező kvótára, akkor Európa elveszik, stb.

Miért veszélyes ez? Mert ez végtelenül populista, és két mondatnál hosszabb észérvekkel nem nagyon lehet vele vitába szállni,

mert az már politika,

és az már (vs a téma ennyire) még nem érdekli. Nos, ebből elég nehéz jól kijönni, csak akkor lehet felvenni vele a versenyt, ha a másik oldal is kellőképpen közérthető, azaz populista.

Na jó, ennyire azért nem, legyen benne valódi kontent, üzenet is. Az Átlátszó videója a témában például nagyon jó (ahogyan az Eötvös Károly intézeté is, de az már az átlagszavazó számára magas politika).

Ha érdeklik a hasonló cikkek, kövesse Facebook-oldalunkat!Tarnay Kristóf Ábel adatlap-képe

Tarnay Kristóf Ábel

Politikafüggő szabadságmániás, akinek két állapota ismert: pörög, vagy alszik, bár utóbbi egyre ritkább...

You may also like...