Burkini-tiltás, avagy az álszentség és a hülyeség veszélyes ötvözete

Strandon pihenő muszlim nőről vetették le a burkinit a francia rendőrök

Oké, ez egy közepesen clickbait cím volt a 444-től, de mégis valahogy a burkini a menekültek elleni gyűlölködésre uszított Európa állatorvosi lova.

Könyörgöm. A hatóságok miért tiltják? Hogy a szekuralizációt védjék. Haha. A szekularizáció nem egyenlő a vallások tiltásával. A “nép” pedig megtalálván aktuálisan gyűlölhető ellenségképét, örül minden ilyen lejátszódó abszurd jelenetnek. Hová süllyedtünk?

Ha egy nő burkinit akar viselni, viseljen. A 444 nagyon helyesen jegyzi meg, épp nem az integrációt segíti, ha így le akarjuk degradálni a szokásaikat. A vallást tehát nyugodt szívvel tekinthetjük hülyeségnek, de nem szabad másokat meggátolni a gyakorlásában. Ugyanúgy, ahogy a vegetáriánusnak sem tömsz dupla húsos marhaburgert a szájába, mert eleszi az állatok táplálékát. Egyszóval: ha a csaj így akar kimenni, menjen ki így.

Nem ez a baj a burkinivel.

Hanem hogy ez annak is a szimbóluma, hogyan tekintenek egyes elavult irányzatok és vallások másodlagos személyként a nőkre. Magyarul: ha csak azért veszi fel, mert az “ura” erre kötelezte. (Ez is áll a tiltás hivatalos indoklásában, ám ez aligha megoldható tiltással). Vagyis hogy a nőnek van-e joga személyes döntésként kezelni, hogy például mit vesz fel a strandon. Értsd: az európai csaj nem azért vetkőzik le bikinire, hogy neked felálljon rá, hanem ez egy szimbólum, hogy ő nem másodlagos, neki megvan a szabadsága ehhez. És ez így van rendjén. A baj az, amikor ez nem az ő döntése, aztán aki ráparancsolt, hogy ezt tegye, vallásszabadságra hivatkozik, és így legitimálja, hogy másodlagos állampolgárként kezeli a nőket. Persze ez sok helyen vallási alapelv, ez már messzebbre mutató kérdés…

Ha érdeklik a hasonló cikkek, kövesse Facebook-oldalunkat!Tarnay Kristóf Ábel adatlap-képe

Tarnay Kristóf Ábel

Politikafüggő szabadságmániás, akinek két állapota ismert: pörög, vagy alszik, bár utóbbi egyre ritkább...

You may also like...