A szegény kisportál panaszai

Alapvetően jogosnak érzem Horváth Ádám Tamás kolléga, az emTv.hu főszerkesztőjének pár nappal ezelőtti kommentjét, melyben nehezményezte, hogy médiumuk által leközölt információt úgy vettek át nagyobb portálok (az Index, és onnan a többiek az Indexet lehivatkozva), hogy őt elfelejtették, mint forrást. Nos, sajnos az eset és a probléma nem egyedi, hanem nagyon is jellemző. Ugyanakkor nem mindenkire. Nem tudom, hogy az adott eset konkrétan hogyan történt, mindenesetre saját példákkal is tudok szolgálni.

Azonban jellemzően a médiumok csak egy részére jellemző, hogy annyira kis halaknak tekint minket, kisebb portálokat, hogy egészen egyszerűn elfelejti a forrásfeltüntetést a cikk végéről. Nem azért probléma ez, mert lényegesen növekedik egy ilyen forrásnak behivatkozott cikk olvasottsága, hiszen ahogy azt már leírták mások is, csekély azon olvasók köre, aki értelmét látja elolvasni ugyanazon hírt több orgánum felületén is. Csupán talán a lap presztízsét növelné egy kicsit, és adott esetben tényleg nem esne rosszul egy zárójeles linkben nyugtázni a kikapart gesztenyét.

A jó az, hogy ez nem minden hírportálra jellemző. Sőt. Saját tapasztalatomból kiindulván pont a nívósabb és olvasottabb hírportálakra általában kevésbé. Talán azt mondom, ez egyfajta jellem, nagyvonalúság is a részükről, hiszen mondjuk a Délmagyarország kiadója van olyan erős, hogy nem nagyon kell attól félnie, hogy adott esetben mondjuk én beperelném őt, ha mégis (nem tenném), akkor is röhögve kifizeti a gazdasági szempontból jól álló kiadó azt a kis összeget. Mégis oda tudja írni. Míg a jóval alacsonyabb olvasottságú, erősebben pártkötődésű (ezért neki aztán pláne nem kell semmitől tartania) SzegedmMa ugyanezt a cikket majdnem szó szerint lehozta (az eredeti ez volt)forrásfeltüntetés nélkül, egyedül a lapunknak elmondottakat kihagyván – talán nem akarták azt írni, hogy mondta egy meg nem nevezett hazaáruló ballibsi sorosgyurcsánymerkel lapnak, de azért azt mégse, hogy nyilatkozta nekik, szóval inkább dilit lomtár. Nem gond. A délmagyaros jól esett. Büszke voltam rá, növelte a presztízsemet. A SzegedMa is, csak egy kicsit másképp.

Persze ők sem mindig. A kikapart gesztenye egy kis üzenetváltás után már rengeteg helyi lapnál saját anyag, így ha egy infó tőlem is származik, lehet simán belőle úgy országos sztori (két eset volt ilyen), hogy a forrás addigra már a feledés homályába merül.

Nem baj. Ez az egész szerintem mindösszesen a kolléga hozzáállásáról szól. A stílus maga az ember.

Ha érdeklik a hasonló cikkek, kövesse Facebook-oldalunkat!Tarnay Kristóf Ábel adatlap-képe

Tarnay Kristóf Ábel

Politikafüggő szabadságmániás, akinek két állapota ismert: pörög, vagy alszik, bár utóbbi egyre ritkább...

You may also like...